featured

Eyt Maduriyeti Bitiyor – 5 Milyon Nasıl Emekli olacak?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

TÜM ŞARTLARI TAŞIYANLAR ÖNCE EMEKLİ OLACAK

EYT yasası ile ilgili Masadaki son formül parça parça emeklilik oldu. Yani buna göre ilk etapta EYT düzenlemesi tamamlanır tamamlanmaz tüm Şartları yerine getirenlerin emekli olması gündemde. Diğer yandan EYT’nin Hazine’ye maliyeti de tartışma konusu. Çünkü EYT düzenlemesi hayata geçtiği ilk yılda Hazine’ye 110 milyar liraya kadar bir maliyet çıkaracak. Uzmanlara göre ise EYT’lilerin emekliliğinden doğacak olan maliyet katlanılabilir. Çünkü emekli olan EYT’lilerden bazıları çalışmaya devam edecek. Bu durumda da vazgeçilen primin bir kısmı yeniden kazanılması olacak.

8 EYLÜL 1999 ÖNCESİ SİGORTALI OLANLAR

8 Eylül 1999’dan önce sigortalı olan kişiler için emeklilikte yaş şartı daha önce aranmıyordu. Çünkü o dönemlerde yıl ve prim gününü doldurmak emekli olmak için yeterli kabul ediliyordu. Ancak Daha sonrasında emekli olabilmek için kademeli yaş şartı getirildi ve bu da emeklilikte yaşa takılanlar Gibi bir sorunun ortaya çıkmasına sebep oldu.

FORMÜLLER ÜZERİNDE ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

Emeklilikte yaşa takılanlar yasası ile ilgili daha önce açıklama yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, kamuoyuna da gündeme gelen formüllerin doğru olmadığını söyledi. Ancak hala bazı EYT modelleri üzerinde çalışmalar devam ediyor. Bunun sebebi ise EYT’nin Hazine’ye olan maliyeti. Peki, hangi formüller üzerinde duruluyor?

Finlandiya modeli: Emeklilikte yaşa takılanlar için hükümetin gündeminde olan ilk model Finlandiya modeli. Bu modelde aylıklarda bir miktar kesinti yapılmak şartı ile herhangi bir yaş şartı aranmadan 1999 öncesi sigorta girişi olan herkesin emekli edilmesi gündemde. Daha önce bu model Finlandiya’da uygulanmıştı fakat sonrasında ise uygulamadan vazgeçilmiştir.

Emeklilik yaşının düşürülmesi modeli: Emeklilikte yaşa takılanlar çalışmasını yürüten grubun gündemindeki diğer bir model ise emeklilik yaşının düşürülmesi. Bu modelde kadınların emeklilik yaşının 2 3 yaş kadar öne çekilmesi gündemde. Ancak uzmanlara göre bu model pek de uygun değil Çünkü farklı sorunları ortaya çıkarabilir.

1999 formülü: EYT yasası ile ilgili konuşulan başka bir formül ise 8 Eylül 1999 öncesi işe giren kadınlarda 20 yıl erkeklerde ise 25 yıl şartını doldurmuş ve prim gününü tamamlamış olanların doğrudan emekli edilmesi. Bu formül ise uzmanlara göre uygulanabilir en akla yatkın formül.

Eyt yasası çok yakında netlik kazanacak

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Eyt Maduriyeti Bitiyor – 5 Milyon Nasıl Emekli olacak?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Getir Son dakika Haber Getir Ekonomi Siyaset Magazin Haber getir Canli Tv ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin