Green Card başvuru tarihleri 2023 green kart başvurusu nasıl yapılır green card resmi web sitesi

Almanya Yeni Göç Yasası – Almanya Denklik Nasıl Yapılır?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Almanya Denklik Nasıl Yapılır?

Nitelikli İşgücü Göçü Yasası kapsamında, mesleğini icra etmek üzere Almanya’ya yerleşmek isteyen herkesten, düzenlemeye tabi olan meslekler için diplomasının denkliğini (Anerkennung), düzenlemeye tabi olmayan meslekler için de, bu konuda görevlendirilmiş kurumlar üzerinden değerlendirmesini (Bewertung veya Gleichwertigkeitsfeststellung) alması istenecek.

2023 yılı Haziran ayında yapılan yeni düzenleme neticesinde de “bu konuda” çok ciddi bir değişiklik olmadı. Bu belgeyi almak için, mesleğinizi icra etmek üzere Almanya’ya geldikten “hemen sonra” da girişimde bulunabilmenize olanak sağlanıyor. Konuyla ilgili getirilen en büyük esneklik bu. Öte yandan, diploma denklik/değerlendirme belgesi iş arama/bulma ve puanlama sisteminde çok önemli avantaj sağlıyor.

Normal şartlarda, düzenlemeye tabi olmayan mesleklere denklik alma şartı yok. Bu durum, “halihazırda Almanya’da yaşamakta olan” ve mesleki eğitimini Almanya dışında almış kişiler için halen geçerli. Yani kişi Türkiye’de mesleki eğitimini veya üniversite eğitimini almış ve sonrasında başka herhangi bir sebeple Almanya’ya yerleşmişse ve bu süreçte, yani halihazırda Almanya’da yaşıyorken karşısına mesleğini icra edebileceği bir iş fırsatı çıkmışsa ve düzenlemeye tabi olmayan bir mesleğe sahipse, değerlendirme almadan mesleğini icra edebiliyor.

Alman makamları, yasanın harfiyen amacına uygun olarak yürütülmesini hedefliyorlar. Yani kişi Almanya’ya “mesleği” sebebiyle gelecek, “mesleğini” (veya çok benzer bir alanda başka bir görevi) icra edebileceği bir iş bularak Alman İş Hukuku’na uygun düzenlenmiş bir iş sözleşmesi yapacak, ve “Ausländeramt” yani Yabancılar Dairesi, kişinin Almanya’da tanınan bir mesleki eğitimi olduğuna ve gerçekten bu mesleği icra etmek için Almanya’ya geldiğine ikna olacak.

📌

Sürecin neticesinde size oturum iznini yabancılar dairesi verecek ve tüm süreçle ilgili olarak yabancılar dairesini “her şeyi” doğru yaptığınıza ikna etmeniz gerekiyor.

Bunu nasıl sağlayacaksınız, basit adımlarla gidelim: En az iki sene boyunca eğitimini aldığınız bir mesleğinizin olması gerekiyor, bu mesleğin Almanya’da tanınır olduğunu ispatlamanız yani denkliğini (veya değerlendirmesini) almanız gerekiyor, sonrasında Almanya’da mesleğinizi icra edebileceğiniz bir işinizin ve bu işi kanıtlayan bir iş sözleşmenizin olması gerekiyor. Adımlar net.

✅

Netice itibariyle denklik (veya değerlendirme), bu yasa kapsamında, her meslek sahibinden istenecek. Bu konuda değişen bir şey yok.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
1
sinirli
Sinirli
4
_a_rm_
Şaşırmış
Almanya Yeni Göç Yasası – Almanya Denklik Nasıl Yapılır?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Getir Son dakika Haber Getir Ekonomi Siyaset Magazin Haber getir Canli Tv ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin